Show voor beginners

Voorbereiding:

Op de dag zelf is het aan te raden een stoeltje en kleed of  bench mee te nemen, zodat u het zichzelf en uw hond gemakkelijk maakt. Komt u voor het eerst, maakt u zich geen zorgen, geef dit even door aan de ringmeester en hij/zij zal u helpen met uw vragen. Vergeet ook niet om het paspoort/ entingboekje van uw hond mee te nemen en een showlijntje. Ook een tentje voor uzelf en uw hond is een echte aanrader om mee te nemen. Borstel ook even uw hond voordat u de ring in gaat.

Uitleg van de verschillende klassen:

Uitleg leeftijd. Als er b.v. staat 4 tot 6 maanden, dan moet uw hond daar tussen zitten. De leeftijd  geldt voor de dag van de show. Dus u moet de leeftijd van uw hond uittellen hoe oud hij / zij is op de dag van de show. De hond moet 4 maanden zijn (16 weken) tot max 6 maanden. Stel hij / zij is een dag ouder dan 6 maanden, dan zit hij / zij in de klasse 6-9 maanden.

1) Jongste puppy klasse (4 tot 6 maanden)
Dit is de klasse voor de allerjongsten. Deze klasse dingt nog niet mee naar het kampioenschap, echter wordt er wel een beste jongste puppy verkozen. Keuren in deze klasse moet vooral een leuke ervaring zijn voor pup en eigenaar. De jongste puppy’s zijn nog volop in ontwikkeling waardoor onderling vergelijken ook lastig is. En de honden zijn wat lastiger te vergelijken met de rasstandaard, hoewel onze ervaren keurmeesters daar geen moeite mee hebben.

2) Puppy klasse (6 tot 9 maanden)
In deze klassen beginnen de honden al meer hond te worden. Ze zitten in de pubertijd en beginnen al een groeispurt te krijgen. In deze klasse is het onderling vergelijken voor een ongeoefend oog mogelijk nog lastig. Maar onze ervaren keurmeesters zien hier al wel duidelijk de potenties die een hond heeft. Deze klasse dingt nog niet mee naar het kampioenschap maar wel voor beste puppy.

3) Jeugdklasse (9 tot 18 maanden)
Dit is een lastige klasse. Vaak zitten de honden dan in een “slungel” fase, ze zijn lang en mager. Maar ook de variatie in deze groep is erg groot. De jongste honden zijn nog “puppyachtig” terwijl de oudere honden in deze klasse al bijna volgroeid zijn. Je zou denken het is appels met peren vergelijken, maar onze ervaren keurmeesters hebben oog voor het ras en kunnen hier prima mee overweg. Deze klasse dingt ook mee naar het kampioenschap.

4) Tussen klasse (15 tot 24 maanden)
In deze klasse zitten de honden die al grotendeels volgroeid zijn in lichaam, maar die nog wel een beetje uitdijen voordat ze een “volwaardige” Belg zijn. Na de leeftijd van 24 maanden veranderen de honden niet zo heel veel meer in uiterlijk. Deze klasse dingt ook mee om het kampioenschap.

5) Open klasse (vanaf 15 maanden)
In deze klasse mogen alle ingeschreven honden (ouder dan 15 maanden inschrijven). Dit is dan ook vaak de klasse waar de grootste groep is ingeschreven. De honden in deze klasse zijn afhankelijk van de leeftijd grotendeels volgroeid en in deze klasse kun je dan ook mooi de variatie binnen het ras zien. Doordat de honden grotendeels volgroeit zijn, zijn ze ook goed te vergelijken met de rasstandaard. Honden in deze klasse dingen mee voor het kampioenschap.

6) Gebruikshonden klasse (vanaf 15 maanden)
In deze klasse zitten de honden die inmiddels hun diensten als gebruikshond (ook wel werkhond) hebben bewezen. Zij zijn in het bezit van een werkhonden certificaat (bijvoorbeeld IGP of HWT), welke meegezonden moet worden bij inschrijving. De Belgische Herder is natuurlijk een werkhond en het inschrijven in een klasse waarvoor een werkcertificaat nodig is, wordt door veel keurmeesters als een pre gezien. De honden in deze klasse dingen ook mee om het kampioenschap.

7) Kampioensklasse (vanaf 15 maanden)
Honden in deze klasse zijn in het bezit van een kampioenschapstitel (bijvoorbeeld Nederlands of Frans kampioen). Om in te schrijven moet er een kopie van het kampioenscertificaat worden meegezonden bij inschrijving. Ook de honden in deze klasse dingen mee voor het kampioenschap.

8) Veteranen klasse (vanaf 8 jaar)
In deze klasse worden de oudjes ingeschreven. Alle honden vanaf 8 jaar. Soms zie je op een KCM voor Belgische Herders in deze klasse nog wel eens een hond van 14 of ouder. De Belgische Herder wordt vaak gezond en mooi oud zodat ze ook op hoge leeftijd nog uitstekend mee kunnen komen met hun jongere soortgenoten. Deze klasse roept bij de toeschouwers dan ook vaak de nodige emotionele reacties op. Het zal je dan ook niet verrassen dat deze klasse ook gewoon mee dingt voor het kampioenschap.

9) Fokkersklasse (vanaf 9 maanden)
In deze klasse worden honden ingeschreven waarbij de fokker ook de eigenaar is van de ingeschreven hond. Voor de rest komt dit overeen met open klasse (5). Deze klasse dingt mee voor het kampioenschap.

Om een hond in een klasse in te schrijven is dus met name de leeftijd belangrijk. Voor de speciale klassen (6 en 7) is het een verplichting om de bijbehorende certificaten bij inschrijving mee te sturen.

Fokkerijklas (kennelpresentatie)
In deze klasse heeft een fokker de mogelijkheden om nakomelingen uit zijn fokkerij te presenteren. In deze klasse is homogeniteit vooral van belang. Het is wenselijk om te zien dat je kan zien dat honden van een zelfde fokker op elkaar lijken en natuurlijk daarmee ook zoveel als mogelijk binnen de rasstandaard vallen. In deze klasse moeten minimaal 3 honden en maximaal 5 honden met dezelfde kennelnaam worden ingeschreven die van verschillende eigenaren mogen zijn. Er wordt mogelijk een beste Fokkerijgroep per variëteit gekozen en een beste Fokkerijgroep van de show.

Juniorhandling
Zoals in iedere hobby heeft ook op een hondenshow onze jeugd de toekomst. Daarom willen we hun de mogelijkheid om geheel ongedwongen hun liefste huisdier in alle trots te laten zien. Vaak wordt er een onderverdeling gemaakt in twee leeftijd categorieën van de handlers om een eerlijk vergelijk te kunnen maken. In deze klasse gaat het niet direct om de kwaliteit van de hond, maar om hoe de hond wordt voorgebracht en hoe de hond/handler relatie is.

De keuring:

Alle ingeschreven honden worden per leeftijdsklasse, variëteit en geslacht door een deskundig keurmeester beoordeeld op het exterieur. Hierbij kijkt de keurmeester naar de hond in zijn natuurlijke stand en tijdens het lopen. Ook kijkt de keurmeester naar het gebit van de hond. Ook zal de keurmeester uw hond betasten aan de kop, de poten, de rug, de staart, de buik en de borstkas, dit is om te voelen hoe de botstructuur is en de spierontwikkeling en wordt ook de vacht structuur gevoeld.. De bevindingen worden vervolgens gedicteerd aan de schrijver die een keurverslag opmaakt. Dit rapportje krijgt u na afloop van de keuringen mee,  zodat u een en ander na kunt lezen. Tot slot wijst de keurmeester per klasse de beste hond aan, hier wordt geplaatst 1 t/m 4.

Uitleg van CAC, RCAC, BOB, BOS, BIS:

CAC, staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat. Het is – letterlijk vertaald – een certificaat van geschiktheid tot kampioen. Eigenlijk betekent dit dat als je hond op een expositie een CAC ontvangt de keurmeester je hond geschikt vindt om kampioen te zijn. Na een x aantal van deze CAC kaarten kunt u bij de Raad van Beheer een kampioenschap certificaat aanvragen. Een van de voorwaarden is dat dit gegeven moet worden op verschillende shows en door verschillende keurmeesters. Een CAC is een hele punt waard. Elk land heeft zijn eigen voorwaarden die u kunt nalezen bij de betreffende kennelclub van het land.

RCAC, staat voor  Reserve Certificat d’Aptitude au Championnat. Het is – letterlijk vertaald – een certificaat van geschiktheid tot kampioen. Eigenlijk betekent dit dat als je hond op een expositie een CAC ontvangt de keurmeester je hond geschikt vindt om (reserve) kampioen te zijn. Na een x aantal van deze (R) CAC kaarten kunt u bij de Raad van Beheer een kampioenschap certificaat aanvragen. Een van de voorwaarden is dat dit gegeven moet worden op verschillende shows en door verschillende keurmeesters. Een RCAC is een kwart punt waard. Elk land heeft zijn eigen voorwaarden die u kunt nalezen bij de betreffende kennelclub van het land.

BOB, de titel Best of Breed ofwel Beste van het Ras wordt tijdens de hondenshow door de keurmeester aan die hond toegekend die volgens hem/haar de beste vertegenwoordiging van het ras is.

BOS, de titel Best Opposite Sex ofwel Reserve Beste van het Ras wordt tijdens de hondenshow door de keurmeester aan die hond toegekend die volgens hem/haar de beste Reserve vertegenwoordiging van het ras is.

BIS, BIS: Best in Show = Beste van de Show.  Hier neem je het op tegen de overige die BOB zijn geworden. De keurmeester(s) kiezen hier een Beste van alle variëteiten.  

Meer informatie bij www.houdenvanhonden.nl (Raad van Beheer) of www.hondenshow.net

Vragen:

Heeft u vragen? Laat het ons weten. Wij zijn er voor u om daarop antwoord te geven.