Keurmeesters

Zaterdag 25 mei 2024

Dhr. Rui Alves Monteiro (Portugal)

Rui had op 6-jarige leeftijd zijn eerste hond, een Boxer-kruising met de naam “Boxi”.  Zijn eerste ervaring met rashonden was in 1992 op 15-jarige leeftijd met de aanschaf van een Boxer.

Rui’s ervaring met de Belgische herder startte in 2000 met een Tervuerense herder met de naam “Degas” waarmee hij competeerde in agility en in hondenshows.

“Degas” overleed plotseling in 2002 en Rui besloot om naar een Belgische Laekenaer uit te kijken om het verlies van zijn geliefde Tervuerense herder dragelijker te maken – nog wel een Belg maar met een andere uitstraling die hem niet dadelijk aan zijn geliefde “Degas” deed denken.

Het hondenavontuur startte en de toewijding aan de Laekense herder en later aan de Shetlandse schaapherder werd een voltijd hobby voor het gehele gezin. In 2004 werd de naam van de Casa Mont’Alves kennel, eigendom van Rui en zijn kinderen Isabel & Henrique Alves Monteiro, geregistreerd bij de Internationale Kynologen Federatie (FCI) en het eerste nest werd geboren in 2005.

De eigen en gefokte Mont’Alves honden behaalden door de jaren heen vele prijzen, zoals:

Beste Laekenaer sinds 2005 in Portugal, ontelbare BOB en BIS fok-kwalificaties, beste in de groep in Portugal en daarbuiten, beste hond in de hoofdgroep aller nesten, Wereld & Europese winnaars, BOB op Crufts, kampioen in vele landen, zoals Portugal, Spanje, Frankrijk, Gibraltar, Marokko, Noorwegen, Nederland, Zuid-Afrika, USA en Kroatie, tevens aanbevolen om te fokken in meerdere landen.

De eerste Laekenaer die Westminster wist te winnen in de fok-historie was een Mont’Alves nakomeling.

Mont’Alves honden kom je tegen in Portugal, Spanje, Engeland, Zweden, Ierland, Nederland, Belgie, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk, Australie, Argentinie, Zuid-Afrika, USA, Canada, Mexico, Finland, Polen en Brazilie en stonden aan de wieg van menige Lakenaerse, Shetlandse en Deerhondse kennels in de wereld.

Van 2004 tot 2019 was Rui President van de Portugese Belgische herdershondenclub en was ras-keurmeester sinds 2011.

Zijn keurervaring omvat specialiteiten-shows in Portugal, Spanje, Zweden, Hongarije, Noorwegen, Ierland, Duitsland, Nederland, Denemarken, Slowakije, Australie, USA, Mexico en bij de viering van de 125 verjaardag van het ras  in Belgie.

Hij is verder jurylid geweest bij CAC (landelijk) en CACIB (internationale) shows in Portugal, Frankrijk, Gibraltar, Spanje, Italie, Belgie, Finland, Nederland en Ierland.

Rui is CACIB keurmeester voor de volgende rassen: Alle groepen 1 & 10, alsmede Portugese Waterhond, Estrela Berghond en Azorese Veedrijfhond.


Dhr. Pietro Bottagisio (Italië)

Ik ben geboren in Lodi, een lieftallig historisch stadje ongeveer 30 km van Milaan, Italië.

Ik houd mij bezig met honden sinds mijn kindertijd, mijn familie heeft altijd honden gehad, zoals Engelse Setters, Spinone Italiano, Duitse staanders en Duitse herders, maar mijn eigen eerste hond was natuurlijk een Belgische herder, mijn favoriete ras.

Ik fok regelmatig Belgische herders onder de kennelnaam “Luavjan’s”

Er zijn vele Luavjan’s kampioenen in verschillende landen. Rasgroep winnaars, Beste in Show Specialiteiten en Show winnaar bij top honden over geheel Europa. Ik heb ook een Europees winnaar gefokt, alsmede een United Kennel Club kampioen en American Kennel Club kampioen.

De meeste van mijn Belgische herders zijn actief als schapenhoeder op de hoogste niveaus.

Ongeveer zes jaar geleden besloot ik een nieuw lid aan de familie toe te voegen, een uitzonderlijk Azawakh puppy teefje.

Zij gaf mij de kans een prachtig, uniek en inheems ras te ontdekken, zeer speciaal en verschillend van alle andere rassen die ik heb gehad of ben tegengekomen in mijn leven. Zij maakte echt het verschil. Zij is, natuurlijk, Multi kampioen en Rasgroepwinnaar.

In de laatste drie jaar heb ik ook het voorrecht gehad mijn leven te delen met een fantastisch Brussels griffonnetje, een kleine hondenras met een groot hart en persoonlijkheid. Daarom heb ik besloten mij op te werken in de Toy en Utility groep.

Ik ben jurylid geweest in de volgende landen:

Australië, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Nederland, Hongarije, Ierland, Italië, Noorwegen, Polen, Portugal, Servië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten.

In juni 2013 was ik jurylid van de Belgische herders op de Wereld Honden Show in Milaan, Italië.

Ik ben een FCI ( Federation Cynologique International ) jurylid voor de volgende rassen:

FCI Group 1: alle rassen groepskeurmeester
FCI Group 2: Cane Corso
FCI Group 4: alle rassen groepskeurmeester
FCI Group 5: alle rassen groepskeurmeester
FCI Group 8: Italiaanse Waterhond
FCI Group 9: Belgische Griffons, Cavalier King Charles Spaniel, King  Charles Spaniel, Lhasa Apso, Shih Tzu, Franse Bulldog, Poedels, Chihuahua, Continentale Dwerg Vlinderhondje, Nachtvlinderhondje en Maltezer.
FCI Group 10: keurmeester alle rassen


Zondag 26 mei 2024

Dhr. Miguel Casado (Spanje)

Miguel Casado

Hallo, ik stel me even voor,

Mijn naam is Miguel Ángel Casado Fernández.

Ik woon in Palencia, een kleine stad in het noordwesten van Spanje.

Belgische Herder fokker ben ik sinds 1982, met de kennelnaam El Segadal.

Sinds 1995 ben ik een Internationaal ras keurmeester voor de Belgische Herder rassen. Sindsdien heb ik de mogelijkheid gehad om Belgische Herder Speciales te keuren in landen als Frankrijk, Spanje, Ierland, USA en Argentinië.

Het zal voor mij een groot genoegen zijn om in 2024 in Nederland te zijn en te genieten van uw gezelschap en uw ingeschreven honden.

Een hartelijke groet aan iedereen,

Miguel Casado.


Dhr. Firmin Aertgeerts (België)

Firmin Aertgeerts

Beste allemaal, Ik wil me even voorstellen voor diegene die me nog niet kennen. Mijn naam is Firmin Aertgeerts en ben al 54 jaar getrouwd met Paula. We wonen in België. In1975 kochten wij onze eerste hond Zarka of the Two en na een paar shows gedaan te hebben, waren we helemaal in de ban van dit intelligente en prachtig ras. De Belgische Herder! Erna kwam Dolly van de Hoge Laer (Zarka x Beggy of the Two) en direct 3 S.R in Frankrijk voor kennel van de Hoge Laer. Daarna kwamen Grimm van de Hoge Laer, Cartoon du Perigord Vert enz…

Ik ben les in Kynologie gaan volgen, n in 1997 keurmeester geworden. De eer heb ik gehad om Belgische Herders in vele landen te mogen keuren op ras speciales. In Belgie, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Hongarije, Tsjechië, England ,USA en Australië. In 1998 zijn we gestart met de kennel Grimmendans, waar Paula en ik samen nog altijd veel voldoening van hebben om af en toe een nestje te fokken. Onze honden en nakomelingen zitten over gans de wereld en daar zijn we fier op. Mooie resultaten behaald in vele landen.

Naast de honden heb ik nog een grote hobby en dat is tekenen en schilderen. Wellicht heeft u hiervan wel eens wat voorbij zien komen op facebook.

Bedankt aan de NVBH voor deze uitnodiging en hoop op prachtig weer en een gezonde sportiviteit.

Groeten, Firmin Aertgeerts